top of page

Pozvánka na Dymník od Iva Hriša (1/3)

Letošní Mistrovství republiky se odehraje na hřišti Dymník nedaleko Rumburku. Plovácká legenda Ivonen se rozhodl pomoci všem, kteří hřiště ještě nepoznali. Díky jeho třídílnému seriálu máme možnost seznámit se s nástrahami nejdelšího pevného kurzu u nás!

Foto by Evič Králová

První jamka je 192 metrů dlouhý čtyřpar. Dostatečně široká fairway dává možnost se do toho z výhoziště pořádně opřít. Převládající silný protivítr zleva pak dává možnost disku prchnout do vysoké trávy (do pasu) lemující fairway zprava. Koš se nachází zprava pod obrovitánským košatým stromem. Je tak velký že mi spolu s mírně se zvedajícím terénem před košem poněkud zkresloval odhad vzdálenosti pro druhý hod. Putování pak probíhá zhruba na rovném place.

Tak jednička za námi a jedeme z kopce. Doslova. Výhoziště dvojky je přímo na kraji prudkého srázu. Zprava je dráha disku lemována okrajem vysokého lesa. Zleva číhá větší nebezpečí - hustý březový hájek (kamkoli, jen ne tam). O kus dál za ním pak rákosová bažina (pravděpodobně bude OB). Je to třípar, kde i při 120 metrech vzdálenosti mohou útočit i kratší hráči. A také je to třípar z něhož se může vyklubat dabl. Koš je umístěn sice v lese, ale mezi vysokými jehličnany je místa na příhozy i putování dost.

Trojka je hod do vysokého lesa mezi kmeny plus sem tam překáží nějaká ta větev. Fairway se svažuje mírně zprava doleva a ke konci se stáčí vzhůru směrem k hustému smrkovému lesíku. To znamená, že odražený disk na jednu ze stran pravděpodobně neskončí na nějakém přívětivém místě. Zprava styl podhoubník zamotaný do vánočního stromečku, výhled zleva- počet mezer ke stromům asi 2ku1 (tam končím já). No po doplácání se ke koši. Zaujmutí putovací pozice tady vyžaduje péči a kontrolu, kde člověk stojí. Pařezy, větve, šišky ostružiny , mraveniště , otravnej malej stromek kousek od koše... Co se mě týká, tak těchto 106 metrů si par 4 zaslouží. Ale nějaký ten orlík tu sem tam padne.

Čtyřka je krátký (72m) tříparový prohoz double mandem. Zatím bylo však pokaždé nutné posunout výhoziště blíž ke koši, protože některé stromy ještě nebyly poraženy tak, aby jamka získala svou finální podobu. Terén se i zde svažuje zprava doleva. Jinak koš je dobře bráněn spoustou stromků ze všech stran a svah už zde hraje významnou roli. Je tak občas nutnost se vpasovat do nějaké krkolomnější putovací pozice a počítat s dlouhým zpětným putem, pokud ze shora minu.

Pětka - šedesátimetrový třípar do kopce a doprava. Terén je tu podobný jako na trojce, plus je to dost v kopci, takže u žádného dalšího hodu se nedá počítat s rozběhem. Přímá cesta úhlopříčkou je blokována stromy. Obhození zprava hustý již dříve zmíněný smrkový lesík neumožňuje. Před košem je poměrně solidní rovný plácek. Putování odjinud je složitější.

Šestka je nejkratší jamka na hřišti. 58 metrový třípar. Fairway rovně ke koši. Brnkačka? Ani omylem. Kromě pár větví je třeba se vypořádat s dvojí zákeřností. První: fairway vede po hraně svahu, který vlevo padá prudce dolů a i malý předčasný fade znamená i třeba nějakých třicet metrů z kopce. Druhou zákeřností je umístění koše na skalce, kde navíc není moc míst, u nichž by měl člověk jistotu, že disk zůstal sedět. Samo putování pokud člověk za košem vidí zmíněný svah je celkem zkouška nervů i když je člověk blízko. Tohle je jedno z míst, kde ono musím dát platí dvakrát. Co se týká birdíků, bude to asi nejvstřícnější jamka, ale zadarmo je nedá.

Pokračování příště...

Autor příspěvku: Ivo Hrišo

Autorka fotografie: Evič Králová (děkujeme za poskystnutí autroských práv)

DOPORUČUJEME
NEJNOVĚJŠÍ
ARCHIV
TAGY
Zatím žádné štítky
FACEBOOK
  • Facebook Basic Square
bottom of page