top of page

Plovácká výprava na rakouské hřiště KUMM - St. Thomas

Na začátku července jsme se s Petronelou vypravili poznat nové hřiště. Od několika hráčů jsme slyšeli, že se návštěva kurzu KUMM DISCGOLF PARCOURS, který se nachází nedaleko Lince, opravdu vyplatí. Hned po příjezdu k areálu jsme si uvědomili, že nám referenti nelhali. Hřiště se nachází v malebném prostředí rakouského venkova. Už na první pohled vypadal prostor velmi uspořádaně a udržovaně. Okamžitě jsme se vrhli do hlavní budovy, kde jsme zaplatili 7 Euro za vstup, a nic nám nebránilo ve hře.


Když jsme přišli na první jamku, bylo nám jasné, že tohle hřiště je specifické. A to především tím, že se mu majitelé dost věnují. Na každé jamce se nachází ze dřeva vyrobená tabulka charakterizující konkrétní jamku a na hřišti můžete najít spoustu „vychytávek“, např. dřevěné sochy, pomalované kameny, rytiny ve stromech. Hra tak kromě sportovního vyžití nabírá i umělecký charakter.


První devítka

Kurz má 1786 metrů a délka jamek se pohybuje od 44 do 202 metrů. Obecně můžeme rozdělit hřiště na dvě poloviny. První devítka nabízí kratší a tím pádem jednodušší jamky. Na některých jamkách je možnost alternativního výhoziště (jamky 3, 4, 5, 7 a 9). Všechny jamky první devítky mají par 3 a celkovou délku 774 metrů. Když využijeme alternativních výhozišť, zkrátíme hřiště na 581 metrů.

Profil jamek je rozmanitý. Každá jamka je něčím specifická – zaházíte si na louce i v lese, downhill i uphill a budete potřebovat širokou škálu hodů. I přesto považujeme tuto první devítku vhodnou pro začátečníky, a to především kvůli posunutým výhozištím. I tak je první část hřiště dost náročná, a to především na techniku. O tom jsme přesvědčili například na 2. jamce, která je nejkratší na celém hřišti (44 metrů, převýšení +4). Při povedeném prvním hodu na vás čeká jednoduché birdie, v opačném případě z toho může být i double bogey.

100_3338_edited.JPG

Další lesní jamka (3.), 79 metrů dlouhý třípar, vypadá nevinně, dokud si nevšimnete manda, které se obhazuje zprava. Z první devítky nás ještě zaujala 7. jamka – 97 metrů, převýšení -7. Na této downhillové jamce Petronela zaskórovala dvojku. Já si jamku zapamatoval kvůli tomu, že jsem se cestou z kopce při pádu na mokré trávě málem zmrzačil. Ještě nesmíme zapomenout osmičku (75 metrů), kde se musí prohodit dvakrát double mando.

100_3365.JPG

Druhá devítka

Devátá jamka končí přímo u parkoviště, takže máte možnost skočit si pro něco do auta. Druhá devítka měří celkově 1012 metrů s parem 30. Jamky jsou většinou otevřené a je zapotřebí delších drivů. Hází se jak z kopce, tak i do kopce a tato část hřiště je vhodnější pro pokročilejší hráče. Ten, kdo příliš neovládá své drivery, se na druhé devítce může dost „natrápit“.


Jaké jamky se nám nejvíce líbily na této části hřiště? Zajímavá je určitě jedenáctka (105 metrů, par 3, převýšení +1). Hází se z kopce dolů na fairway a poté do kopce doprava mezi stromy. Ačkoliv z výhoziště není vidět koš, jamka nevypadá nijak složitě. Je ale zapotřebí přesného drivu, abyste měli dobrý výhled na koš, ke kterému vede neširoká cesta prudce do kopce. Na hřišti se nabízejí krásné výhledy, takže se kromě hraní můžete kochat přírodou jako např. na jamce č. 13, která měří 181 metrů (par 4, převýšení -2).

obr. 3 - Jamka 13.jpg

Patnáctá jamka se jeví jako obyčejný stometrový třípar (96 metrů). Za horizontem vidíte kousek koše a nic speciálního na této jamce neshledáváte. Ale ve chvíli, kdy se dostanete na horizont, vidíte, že je koš vyvýšený. Z jednoduchého puttu se pak stává boj.

100_3413_edited.JPG

Ve výčtu nejzajímavějších jamek nesmíme zapomenout na šestnáctku (117 metrů, par 3, převýšení +6), jejíž koš se nachází mezi „skalami“ (viz obr. níže). Při hraní této jamky není zapotřebí jen dobrých hodů, ale také stability a fyzické připravenosti. Právě šestnáctka u nás vyhrává v soutěži o nejhezčí jamku kurzu.

100_3418.JPG

Za zmínku stojí určitě i nejdelší jamka kurzu, 202 metrů dlouhá sedmnáctka (par 5, převýšení -2), kde je třeba vyhnout se OB a prohodit mando zleva. Po dohrání osmnáctky můžete začít druhé kolo, poněvadž 1. jamka ihned navazuje. Nebo se můžete jít občerstvit do hlavní budovy.


Celkové hodnocení

Cesta na hřiště KUMM DISCGOLF PARCOURS (adresa: Ober St. Thomas 11, 4364 St. Thomas am Blasenstein) se určitě vyplatí. Nádherná příroda, atmosféra, zajímavé a členité jamky, příjemný personál – s tím vším můžete počítat při návštěvě kurzu. Za 7 Euro tu můžete strávit klidně celý den. V areálu se nachází driving range, koš na minidisky a třeba i piknik s ohništěm. Cesta z Kolína byla dlouhá asi 250 km a zabrala necelé 4 hodiny.


Odkazy

http://www.kumm-discgolf.at/ - oficiální stránky hřiště

http://www.andersgolfen.com/ - rakouský discgolfový label, pod nějž spadá mj. recenzované hřiště.


Praktické informace

Při cestě z Kolína nebo z Prahy existují 2 varianty trasy, které nabídnou Google maps. Obě dvě jsme vyzkoušeli. V obou případech se po odbočení ze silnice 124 držte směrovek DISCGOLF a nelekněte se silnice, která je úzká jako cyklostezka.


1. trasa (cesta zpět): Benešov – České Budějovice – D. Dvořiště – Pregarten – Rechberg – Kumm Discgolf – tato trasa se zdá být časově nejvýhodnější a nejpohodlnější. Cestu na rakouské straně komplikuje výstavba dálnice, takže se nám cesta podstatně protáhla, poněvadž jsme v úseku Pregarten – D. Dvořiště jeli v nekončící koloně při průměrné rychlosti 50 km/h.


2. trasa: Benešov – Třeboň – Č. Velenice – Gross Gerungs – Arbesbach – Konigswiesen – Pierbach – Kumm Discgolf – tato cesta se nám líbila o mnohem více (cesta tam). Od hranic se jede rakouským venkovem, potkali jsme minimum aut a ještě jsme projížděli pěknou krajinou.


DOPORUČUJEME
NEJNOVĚJŠÍ
ARCHIV
TAGY
Zatím žádné štítky
FACEBOOK
  • Facebook Basic Square
bottom of page